En kirke i hver landsby

Um Dara var født til at være buddhist. Under stærke rygsmerter blev hans liv forandret.

Cambodia: Glenn Tønnessen

-Det var i 2016 jeg mødte Sina Uon, i en periode hvor jeg var meget syg. Jeg havde afprøvet forskellige alternative metoder for at blive rask, men det var først da Sina bad for mig i Jesu navn at jeg blev helbredt.

Um Dara snakker forsigtigt og lavmælt på nationalsproget khmer mens vores lokale feltleder oversætter til engelsk, så godt han kan. Jeg for min del noterer på min PC det så hurtigt jeg kan.

-Jeg havde kraftige rygsmerter og kunne ikke løfte noget tungt, siger Um Dara.

Den unge mand sidder med benene i krydset på det enkle og hårde trægulv i den nyplantede kirke. Der er ikke meget som minder om en kirkebygning, sammenlignet med vestlige standarder.

-Jeg blev både helbredt og frelst og blev den første kristne i denne buddhistiske landsby, fortsætter Um Dara. Det er godt to år siden nu.

-I landsbyen bor der 300 familier. Syv av disse familier er nu kommet til tro. Denne kirke er begyndelsen for denne landsby, smiler Um Dara.

 

Indeni kirken fortæller Um Dara (i midten) og Sina Uon mig historien. Begge er i dag innfødte evangelister med en fælles vision om en kirke i hver landsby i Cambodia.

 

Flere timer på humpede veje med Tuk-Tuk tager os langt ud på landet i det tørre landskab som omgiver os i provinsen Kampong Chhnang, i hjertet af den hårdt prøvede nation Cambodia. Borgerkrige og konflikter har gennem århundrede gjort landet til et af de fattigste, og har sat dybe spor i den Cambodianske folkesjæl. Landet har gennem historien gået fra at være hovedsædet i Syr-Øst Asiens mægtigste imperium, til at være på grænsen til udslettelse. Men efter at de Røde Khmer aflagde sine våben i 1998 går nationen forhåbentligvis en meget lysere fremtid i møde. Fund af både gas og olie bidrager indgyder også håb. Men også evangeliets fremgang lyser det op, som en gang var en mørk og dyster situation.

-Jeg blev hurtigt efter oplært af Sina Uon og indsat som præst i den første kirke i landsbyen, fortsætter Um Dara beskedent.

Nu tjener de begge som indfødte evangelister, og støttes af Troens Bevis i et frugtbart samarbejde med IMI-kirken i Norge.

 

Sina Uon (t.v) har plantet 26 kirker. Her udenfor landsbyens første kirke som Um Dara leder.

 

Sina Uon var altså den indfødte evangelist som kom til landsbyen, som vandt og disciplede Um Dara og indsatte ham derefter som leder for den første menighed her. På den måden får evangeliet fødder og spreder sig som ild i tørt græs i det varme Cambodia. Næsten som en skovbrand! Vores nationale arbejdere mener nu at op til hver tiende borger i Cambodia kan være evangelisk kristen.

-Vores vision er en kirke i hver landsby, fortsætter Sina Uon, som nu overtager denne del af samtalen efter sin discipels historie.

-Derfor har jeg på mine syv år som kristen plantet 26 kirker. Hvert sted indsætter jeg en leder som varetager kirken og så kan jeg gå videre til næste sted.

Men det har ikke vært en enkel rejse for den 39-årige far til fire, som familietraditionen tro tjente han som buddhistisk præst før han mødte Jesus i 2011.

-Min kone er psykisk syg og medlemmer af menigheden hjælper os med vores yngste barn. Hun er ikke i stand til det. Jeg ved hvad det betyder at være syg, for jeg var også selv meget syg i perioden før jeg mødte Jesus. Min hud blev helt gul og jeg var døden nær af det som kan have været malaria.

Sina Uon fortæller videre at han på den tid fik en kristen traktat, og det fik ham til at se på Jesus.

-Mens jeg bad til Jesus om helbredelse faldt jeg. Jeg så derefter en hånd komme ned fra himmelen med en slags kølle. Køllen repræsenterede kraften og jeg tog imod den. Der kom ligesom en sort røg ud af min krop. Jeg rejste mig op og var helbred og da gav jeg mit liv til Jesus.

Sina Uon kirker har til sammen 1200 medlemmer, heriblandt de syv familier her i Um Daras kirke. Han ser i gennemsnit 10 nye komme til tro i sine kirker hver eneste måned, stort set alle med buddhistisk baggrund.

-De fleste kommer til tro ved helbredelser, efter at de gerne har opsøgt både læge og heksedoktor først. Når alt er håbløst kommer de til kirken og det forandrer mange liv.

Um Dara, som takket være Sina Uon fik sit liv forandret, har et bønneønske helt til slut:

-Vi har i behov for mere plads for at samles og tilbede Jesus. Denne kirke skal vokse og så bliver dette sted for småt.

 

Kilde: Troens Bevis bladet – juli 2019.

 

 

Se Video fra Cambodia:

I EVANGELISTERNES FODSPOR – Sion Uno i Cambodia

Motta et gratis abonnement på Troens Bevis bladet

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter