Er naboen på din gade en unået?

Mange snakker om at nå de unåede. Men hvem er de egentlig? Er de naboerne på gaden, eller folkegrupper på andre kontinenter? 

Det at din nabo ikke bekender sig som en troende, klassificeres ikke som at være unået.
I Danmark er der en relativt stor andel af danskere som er troende og som kan dele evangeliet med andre. Evangeliet er tilgængeligt både lokalt og nationalt gennem menigheder, foreninger, danske tidsskrifter, TV- og radio og fokuserede evangeliseringskampagner. Derudover kender de fleste danskere, uanset om de er troende eller ikke, en eller flere kristne i sit nærområde.

«Unåede» er dem som faktisk ikke har nogen anledning til at høre evangeliet.»

Definitionen på en unået er en person, som bor i en unået folkegruppe, hvor der er mindre end 2 procent indfødte som kan evangelisere sin egen etniske stamme, og under 5 procent som regner sig som kristne, forklarer Joshua Project, en organisation som er med til at kortlægge verdens missionsmark.

De som bor i sådanne unåde grupper har ikke én troende i nærheden som kan forklare evangeliet for dem. De har ikke en menighed, ikke en bibel eller andre muligheder for at høre om Guds kærlighed og frelse.

«De har ikke en menighed, ikke en bibel eller andre muligheder for at høre om Guds kærlighed og frelse.

Nigeria er et eksempel på et land som har både nåede og unåede folkegrupper.

 

2 procents grænsen

Men hvorfor er definitionen på en unået folkegruppe sat på lige præcis 2 procent? I midten af 1990erne satte missionsstrateger sig ned for at sætte et tal på denne definition. Og selvom disse tal er noget vilkårlige, så er der forskning der tyder på at en hel kultur kan forandres når bare 2 procent af befolkningen får en ny vision. (Psychology Today, Robert Bella, Princeton University)

«En hel kultur kan forandres når bare 2 procent af befolkningen får
en ny vision.»

Så hvor mange af verdens folkegrupper kommer ind under denne kategori? De seneste beregninger siger, at over 7000 folkegrupper er helt unåede. Det betyder at over 40 procent af verdens folkegrupper ikke har nok troende kristne til at formidle evangeliet til de andre i deres gruppe.

I dag bor mindst 42 procent af verdens befolkning i en af disse 7000 grupper. Det er vigtig at huske på at unåede folkeslag ikke defineres som geografiske lande. Et land kan have folkeslag som er nået, og flere som er unåede. (se kort illustration)

En oversigt over verdens folkegrupper. Røde er de som regnes som fuldstændigt unåede, med en gradering til mørkegrøn for dem som er betydelig nået med evangeliet. (joshuaproject.org) 

Relationer er afgørende

Selv om Bibelen er oversat og nyhedsmedier er tilgængelige, så er der omkring 1 milliard mennesker i verden som er analfabeter. De fleste af dem som ikke kan læse eller skrive er fordelt på 8 lande (Bangladesh, Kina, Egypten, Etiopien, Indien, Indonesien, Nigeria og Pakistan). I disse lande findes også nogen af de største antal af unåede folkegrupper. 

Derudover regnes 70 procent af befolkningen i de fleste unåede grupper som mundtlige lærere, sådan at aviser, bøger, internettekst og trykte bibler kun gør en lille forskel. Hovedandelen af de unåede folkegrupper er også dem med lavest internet adgang på verdensbasis. Derfor er det afgørende at der findes troende som kan bygge personlige relationer med den milliard som er analfabeter.

«Alle disse fakta bygger op om den uerstattelige værdi af indfødte evangelister, kampagner og arrangementer som musik festivaler.»

 

En lille menighed hovedsageligt bestående af tiårige og børn i Vietnam vinker farvel til en af Troen bevis indfødte evangelister som har været på besøg.

 

Vores kald

Troens Bevis kald i misjonsmarken er at nå disse unåede grupper gennem banebrydende arbejde. Gennem årene er der blevet fokuseret på forskellige regioner, som Afrika og det tidligere Sovjetunionen.

«For hver krone som gives til kristne sager på verdensbasis, går kun 1 øre til unåede.» thetravellingteam.org

Men eftersom flere af de tidligere misjonsmarker åbnede dørene for evangeliet, og de nationale kunne overtage arbejdet som Troens Bevis har støttet, så er hovedfokusset nu på mission i Sydøst-Asien – nutidens største unåede område. Troens Bevis har aldrig vært vidne til en så stor hunger efter evangeliet som det vi nu er vidner til i land efter land i denne enorme region.

 

For bedre at forstå hvem som regnes som unåede, kan man dele verdens befolkning på 7,6 milliarder ind i fire grupper:

Nået og frelst (11%):

Dette er kristne som tror på Bibelen som Guds ord og ved tro har taget imod frelsen gennem Jesus. Omkring 1 milliard af jordens befolkning kommer ind under denne kategori.

Nået men ikke frelst (23 %):

De har kun lidt kendskab til evangeliet og er kristne gennem tradition uden personlig overbevisning. De har adgang til evangeliet på alle måder, men mangler «troen». Omkring 1,7 milliarder er i denne kategori.

Lite nået men ikke frelst (33 %):

De har aldrig hørt en klar præsentation af evangeliet, selv om det er tilgængeligt. De har nogen adgang til evangeliet på forskellig vis, som en troende i nabolaget, gennem medier eller internet, men det er alligevel mangelfuldt. Omkring 2,5 milliarder falder ind under denne kategori.

Unået og ikke frelst (33 %):

De har ikke nogen evangeliserende gruppe i deres samfund eller i deres geografiske område – ingen adgang til evangeliet. Tragisk nok falder 2,5 milliarder ind i denne kategori, og dette tal vokser for hvert år.

Kilde: Joshuaproject.org

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter