fbpx

Zanzibar: Vækst under hårde kår

-Dette var min første kampagne på øgruppen, og Troens Bevis anden. Det var ganske fantastisk at vide at Aril Edvardsen var den som var med til at skabe gennembrud for evangeliet her, siger Hans Martin Skagestad.

Der var flere hundrede som gav sit liv til Jesus under åben himmel på Zanzibar da Aril Edvardsen havde det som skulle blive hans sidste kampagne i august 2008.

Men grundlæggeren af Troens Bevis skjulte ikke at det var et udfordrende sted at have en kampagne. Aril skrev i hans dagbog at  Rune Edvardsen, hans søn, i alt måtte rejse 3 gange i forvejen til Zanzibar for at kampagnen ikke skulle blive aflyst.

Men kampagnen åbnede dørene for evangeliet på en måde som hverken den muslimske eller kristne befolkning havde oplevet tidligere. Kort tid senere blev det forbudt at afholde udendørs kampagner.

Ganske nøjagtig 11 år senere går Troens Bevis evangelist Hans Martin Skagestad i fodsporene på Aril Edvardsen på Zanzibar.

 

Det blev også en lidt uventet start for mig da kampagnen pludselig blev en uge tidligere end planlagt, og jeg havde to dage til at ombooke billet, pakke og komme derned. Men det gik, ler Hans Martin.

I dag er 97% af Zanzibars befolkning på 1 million muslimer, 2 procent er kristne og resten er hinduer eller tilhørende andre religioner. Men det er ikke let at være kristen på øgruppen. Zanzibar huser i dag over 2000 islamiske skoler, eller madrassaer, der ifølge lokale kilder får sin økonomiske støtte fra radikale muslimer i Saudi Arabien.

Ifølge kilderne bliver muslimske skolelærere sendt til oplæring i Sudan, Abu Dhabi og Saudi Arabien. Børnene må gå på disse skoler fra de er 4-7 år. Når de fylder 7 og begynder i den offentlige skolen, skal de fortsætte med at studere Koranen på den religiøse skole til om eftermiddagen. Retorikken er kendt for at være radikal, og bidrager til at bygge murer allerede fra ung alder mellem den muslimske befolkning og de andre på øgruppen.

-Det første du lægger mærke til når du kommer til Zanzibar, er paradoksalt nok, alle de vestlige. De som er økonomisk velstående, og skal på eksklusive hotelferier på fantastiske strande. Men på den anden side af hotellet møder man nogle af verdens fattigste. Også oplever jeg at der er mere lukket for evangeliet på Zanzibar end andre steder hvor jeg har kampagner, og færre muligheder for at evangelisere.

Hans Martin fortæller at på den anden siden af luksushotellerne ved ferieparadiset møder man nogle af verdens fattigste.

 

Hvad tænker du tiltrækker folk til evangeliet på Zanzibar?
-De oplever at de finder svar, og at en levende Gud svarer dem. Det er den ene side. Den anden side, er at jeg oplever at muslimer søger efter fred – og at de ikke har fundet det i deres egen religion eller tro.

Da det ikke længere er lovligt at have møder udendørs, var Hans Martin litd bekymret for om det kun var kirkefolk som ville komme.
-Men der tog jeg fejl, siger han.

-Vi var i Pastor Dixons flotte menighed. Dixons er Troens Bevis feltleder på Zanzibar. Han overser vores 33 indfødte evangelister på Zanzibar, og han ved hvad han gør. Kampagnen varede over 5 aftener, og alle møderne var godt besøgt.  Det var omkring 100 muslimer som tog imod Jesus, et resultat de kristne forsikrede mig var rigtig godt.

Omkring 100 personer tog imod evangeliet trods faren for kraftig forfølgelse på øgruppen.

 

-Prisen som konvertitter betaler for sin tro er utrolig høj, og man ser derfor heller ikke flere hundrede eller tusindvis som kommer frem for at blive frelst, sådan som man gør andre steder. Her kan de nye troende blive udelukket fra butikkerne de handler i. En jeg hørte om fik brækket benet af familien før han blev banket op av naboerne. Det er hårdt for dem. Derfor var det også specielt at se en af damerne som blev frelst, kom tilbage på mødet aften efter uden hijab og tildækket hoved. Større kan hendes bekendelse ikke blive.

Kilde: Troens Bevis bladet for oktober, 2019.

Gennem Troens Bevis er du med på at nå verdens unådede folkegrupper.

Støt med en gave i dagFå siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter