fbpx

LAOS – en ny generation skal høre om Jesus

Rune Edvardsen forbløffedes da han mødte Sonevilai Chanthamizay (36) og Vanh Thipphasone (33) i Laos. De har satset alt de har for at nå den unge generation med evangeliet.

Bangkok, maj 2019. Rune Edvardsen har aftalt et møde med Sonevilai og Vanh fra Laos. For Rune, er dette en vanlig «sondering» af terrænet. Et nødvendigt og strategisk forarbejde for at se på de faktiske muligheder Troens Bevis har for at gå ind i et land som har vært lukket for kristen virksomhed.

Helt indtil nu.

Et spændt ægtepar møder op på fjerde etage i Emporium Mall, nær Siam Square. I en lille restaurant, helt henne i hjørnet af en gigantisk mad-hal sidder Rune. De hilser, bestiller lidt mad og efter kort tid er snakken i gang.

 

Rune Edvardsen i samtale med Sonevilai Chanthamizay (36) i Laos.

 

To timer senere, rejser Rune videre for at møde Troens Bevis’ feltleder i Thailand. Sådan er hverdagen, og det er nødvendigt at mødes ansigt til ansigt for at oparbejde kvalificeret viden til at afgøre de store beslutninger rundt mødebordet i Sarons Dal. Afgørelser om nye lande som Troens Bevis skal gå ind i med sit enorme missionsmaskineri.

For nogle, vil det måske virke som et projekt som vil kræve flere års planlægning. Men med over femten år bag sig, har Troens Bevis oparbejdet sig en kompetence og erfaring som få andre har. I hele verden. Det er automatik at etablere kampagner, oprette kontorer og implementere Introkurser og den opfølgning det kræver. Den vanskelige del, er at finde de rigtige mennesker at satse på. De som tænker fremtidigt, strategisk og har hjerte og hovedet på rette plads. For Sonevilai og Vanh var mødet med Rune et af de vigtigste møder i deres liv. Lidt ligesom en ung fodboldspillers møde med en talentspejder fra en af de store klubber.

Vi møder begge på hotellet hvor de bor. Nysgerrige på at høre hvordan det er gået, og om Troens Bevis skal gå ind i Laos som den første, vestlige missionsorganisation som støtter et officielt, kristent arrangement – godkendt af myndighederne i Laos.

– Mødet gik rigtig godt, siger Sonevilai entusiastisk.

– Vi fik snakket os igennem mange praktiske spørgsmål og fik en mulighed for at fortælle om vores vision, historie og nærmeste fremtidsplaner.

Nu skal vi arbejde sammen med Troens Bevis! Det er helt utroligt.

– Det er en drøm at få en så stor organisation med sig, efter at have haft så lidt ressourcer i to år.

 

Den første kristne musikfestival i Laos samlede flere tusind unge i 2017.

 

I 2017, første gang vi arrangerede musikfestivalen, da gjorde jeg næsten alt alene sammen med Vanh.

Jeg husker den dag jeg mødte ind på kontoret til provinslederen for at spørge om godkendelse til at arrangere en musikfestival. Der havde jeg allerede tænkt på det i et godt stykke tid. Fyldt op af branden for at gøre noget for lokalsamfundet, men også for at dele evangeliet. Jeg fik godkendelse til at arrangere festivalen med betingelse om at der ikke blev forkyndt eller kaldt op til forbøn for dem som deltog. Det holdte kun til at begynde med.

Derefter gik jeg og Vanh i gang. Vi tog et lån, solgte det vi havde og arbejdede knaldhårdt for at få nok til musikfestivalen.

– Festivalen blev sat til tre dage, og allerede første aften kom der over syv hundrede mennesker. Derefter øgedes antallet til lidt over tusinde mennesker på aften to, og tæt på to tusinde den sidste aften. Når det var den første kristne-festival i historien i Laos, så var vi fornøjet med besøgstallene i 2017.

– Året efter så vi en vækst på omtrent tyve procent. Vi fik et lidt større team rundt om os som hjalp med planlægning og gennemføring. Men ressourcerne var ligeså begrænset.

Økonomisk havde vi pådraget os en privat gæld på omkring 200 000 kroner. Vi ejer ingenting længere, og har viet hele vores liv til at arrangere festivalen.  Men det er vigtigt at nogen tør at gøre det. Vi fik en åbning fra regeringen og så måtte vi bare slå til! Laos har vært meget strenge overfor alle former for kristne arrangementer. Mange kristne bliver fængslet og nogen bliver oveni købet dræbt på grund af deres tro. Også i dag!

– Nu da vi havde chancen for at gennemføre, hjælpe og påvirke vores samfund her i Laos er det et lille offer ikke have et hus eller et fast job.

 

Musikfestivalerne i Laos giver også anledning til at sætte boder op hvor kristen litteratur bliver solgt.

 

Sonevilai taler ivrigt mens han fortæller om drømmen om et Laos som står helt åbent for Jesus. Selv om han ikke fik lov til å forkynde direkte til tilhørerne, fortæller han at de endte op med at tale flere aftner både i 2017 og 2018. Politiet som var tilstede på festivalen foretog sig ingenting, tværtimod var de nysgerrige på Jesus fra Nazaret.

Det har skabt håb for årets festival og fremtiden i Laos.

 

STORE BEHOV

International Gospel Music Festival er et pionér-arbejde uden sidestykke.  Aldrig før har Laos været så åbent som nu, og alt tyder på at det kommer til at blive endnu mere åbent i årene som kommer.

Sonevilai fortæller frimodigt om behovene de har for at udvikle festivalen videre.

– Først og fremmest trænger vi forbøn til det arbejdet vi gør hernede. Vi drømmer om en ny generation som skal få muligheden for at kende Jesus.

Vi lever i en tid hvor der er åbning for evangeliet her. Og én dag kommer det til at blive kæmpestort. Det er bare ekstra udfordrende for os nu, siden vi er de første som gennemføre et så stort, og offentligt arrangement med en tydelig, kristen profil.

 

Sonevilai fortæller at festivalen har en tydelig kristen profil.

 

 

For det andet, så mangler vi folk. Om du kan synge, gøre noget teknisk eller har lyst til at bidrage på en eller anden måde, så er du hjertelig velkommen! Vi har ikke meget vi kan tilbyde, men du får lov at være med på et pionér-arbejde.

For det tredje er der et behov for økonomisk støtte til International Gospel Music Festival. Vi får ikke støtte fra nogen i vores land. Hverken donationer eller fra regeringen. Menighederne her består af virkelige

fattige bønder som gir af det lille de har, men det rækker ikke helt til.

Finansiel støtte vil være ekstremt vigtigt fremover, da vi har opbrugt alt vi har af private midler.

Har du som læser mulighed for at støtte os, så vil det hjælpe os utrolig meget, opsummerer Sonevilai.

 

Nu går Troens Troens Bevis ind med støtte og hjælp til Laos første lovlige kristne musikfestival. Næste step er en langsigtet og konkret strategi for at den nye generation skal lære Jesus at kende.

 

SAMARBEID

– Troens Bevis rolle i dette vil først og fremmest være som rådgivende part hvor vi ser på mulighederne for at gå tungt ind i Laos, fortæller Rune Edvardsen.

Samtidig kommer vi til at bruge en del ressourcer på at hjælpe Sonevilai og Vanh med festivalen i år, for at sørge for en effektiv og betydningsfuld festival for befolkningen i Vientiane. Det de gør, er virkelig en satsning! Langt mere end det vi måske tror og har oversigt over lige nu. Det er også godt at se at de har gennemført et par gange, uden nogen form for støtte. Kun ren vilje og et brændende ønske om at hjælpe lokalbefolkningen med at forkynde Guds kærlighed og hjælpe mennesker på et humanitært plan.

Da vi havde en samtale med dem, så mærkede jeg deres motivationen. Jeg fik også en rapport og oversigt over planlægningen for festivalen i år. Dette var en opfølgning fra forrige møde i november 2018. Vi i Troens Bevis er indstillet på at være med til at bygge konceptet videre, på deres egne præmisser. Vi er ikke der for å lære dem hvordan de skal kommunikere, gennemføre og arbejde strategisk. Det ved de meget bedre en os.

Men vi har efter femten år med samme koncept i over 45 lande, lidt kompetance på nogen felter, som jeg tror kommer Sonevilai og festivalen til gode. Det er utrolig spændende at de ønsker at arbejde med os, og nu arbejder vi med en langsigtet og konkret strategi for at forbedre forholdene for evangelisering i Laos.

Bliv med at støtte op om pionér-arbejdet i Laos!

For første gang er landet åbent for offentlige, kristne arrangementer!

Kære læser! Vi har en mulighed for at gøre Jesus kendt i Laos. Et land hvor det har været forbudt, frem til 2017. Gennem «International Gospel Music Festival» kan vi være med til at betyde en forskel som forandre liv og en hel nation.

 Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter